Lepj meg!

Éhes? Nyomtasson magának valami harapnivalót!

2017-01-18 0 Dailymotion

3D-s ételnyomtatóval kísérleteznek tudósok a Columbia Egyetemen.

A printer által készített többrétegű sütemény inkább szoborra emlékeztet, semmint ennivalóra.

A projekt vezetője reméli, hogy a 3D-s ételnyomtató az otthon készített ételek új nemzedékének előfutára lesz.

Hod Lipson szerint hatással lehet a táplálkozásra és az egészségügyi ellátásra is. Arról nem is beszélve, hogy viccesebbé teszi a konyhai munkát.

– A konyhában még ma is úgy főzünk, mint az ősember: nyílt lángot használunk és nagyon primitív eszközöket. Amikor ez a technológia eljut a konyhába, az forradalmi változást hoz. Ha erről beszélek, azt látom, hogy az emberek reakciója gyakran attól függ, hány évesek. Egyesek azt mondják: „ez rossz ötlet, a két kezem akarom használni, a régi módon”. A fiatalabb nemzedékek viszont természetesnek találják, hogy szoftverrel főzzünk – magyarázza Hod Lipson, a Kolumbia Egyetem robottervező professzora.

A team of researchers at Columbia University has developed a 3D food printer capable of printing and cooking food https://t.co/rl8BPykqo9— Joy Lanzendorfer (@JoyLanzendorfer) August 13, 2016

A technológiát egy manhattani étterem konyhájában tesztelik. Recept híján Hervé Malivert francia mesterszakácshoz, a New York-i International Culinary Center (ICC) kulináris technológiákkal foglalkozó igazgatójához fordultak segítségért.

Laptop a tűzhely mellett: a csapat puliszkát, különféle püréket és desszerteket készít, meg látványterveket.

Hervé Malivert három évtizedes tapasztalattal a háta mögött úgy érzi, nem valószínű, hogy a 3D-s ételnyomtatás lesz a norma.

– Különféle ízekkel kísérleteztünk, zöldségfélékkel, puliszkával, csirkével, hallal, meg persze nyomtattunk. Szakácsként az az egyetlen aggályom, hogy minden ugyanolyan textúrájú, hiszen végül mindent pürésítünk – nyilatkozta a séf.

A New York-i nemzetközi központban tojássalátát, lazackrémet, csokiszuflét készítenek a diákok, olyan ételeket, amiket bele lehet tölteni a nyomtatóba.

A megfelelő szerkezet, forma és hőmérséklet megtalálása jelentette a legnagyobb kihívást.

– Az ételek díszítéséhez használhatunk 3D-s printert, ahogy én magam is a zöldségpüré meg a gesztenyepüré esetében. Kis levélkét nyomtattam a hagyományos módon elkészített halhoz és csirkéhez. Szóval úgy gondolom, hogy a dekorációban segíthet a nyomtató, ám azt nem hiszem, hogy a húsoknál is beválna – mondta a mesterszakács.

A prototípust úgy tervezték, hogy több patron ételt tárolhasson, még nem ismert receptek kinyomtatásához.

Azok lehetnek a 3D-s otthoni ételnyomtató használói, akiknek speciális ételallergiájuk van, illetve az átlagosnál tudatosabban étkeznek.

Lipson professzor szerint a lehetőség száma végtelen.

– Újfajta ételeket fedezhetünk fel, olyanokat, amiket mi magunk nem tudnánk elkészíteni vagy megvenni, vagy megbízni valakit, hogy megfőzze. Ezeket az ételeket akár meg is oszthatjuk a világ más pontján élő szeretteinkkel. Egyes receptek vírusként terjednek ma

Nézd meg kedvenc zenéidet vagy videóidat a music444 oldal segítségével! Az oldal 3 ismert oldalon keres videót így egy helyen szinte bármit megtalálhatsz.

Fentebb látható videó címe: Éhes? Nyomtasson magának valami harapnivalót!A videókat szerverünk nem tárolja így a Éhes? Nyomtasson magának valami harapnivalót! videót sem tároljuk szerverünkön. A letöltés funkciót igénybe véve sem szerverünkrôl tölti le a videót vagy zenét, hanem a videokiszolgáló szerverére irányítjuk át.