Lepj meg!

Az arany keletkezése

2015-08-21 48 13 26,720 YouTube

Az arany származása A Föld kérge és köpenye nem tartalmazhat eredendően olyan fémeket, mint az arany, mivel amikor a bolygófelszín még olvadt állapotban volt, ezek a nehéz elemek lesüllyedtek a magba, ahol elméletileg most annyi nemesfém található, hogy a Föld teljes felszínét négy méter vastag réteggel fedhetnénk be velük, ha sikerülne kinyerni. Mindezek ellenére több ezerszer nagyobb készletekkel rendelkezünk ezekből a nemesfémekből, mint amit a korai földtani folyamatok lehetővé tennének, éppen ezért sok geológus meggyőződése, hogy ezek a fémek a bolygó megszilárdulása után egy utolsó nagy meteorbombázás következtében kerültek ide. "Most végre lehetőségünk nyílt bebizonyítani, hogy ez a végső bombázás végbe ment" - mondta Matthias Willbold, a brit Bristol Egyetem kutatója, aki munkatársaival egy grönlandi képződmény, az Isua kőzetmintáit vették szemügyre. Bár ezek a kőzetek körülbelül 3,8 milliárd évvel ezelőtt törtek a felszínre, vagyis a feltételezett meteorzápor után, a köpeny, amiből származnak 4,3 milliárd évvel ezelőtt alakult ki, jóval a bombázás előtt. A kutatók a kőzetek wolfram izotóp összetételét vizsgálták, minden eddiginél pontosabb és aprólékosabb méréseket végezve. A wolfram, akárcsak az arany és más értékes elemek, igen ritka, egy gramm kőzet mindössze egy tízmilliomod gramm wolframot tartalmaz. A legtöbb elemhez hasonlóan a wolfram is több izotópból, azonos kémiai jegyekkel, ugyanakkor némileg eltérő tömeggel rendelkező atomokból tevődik össze, amik sok mindent elárulhatnak az anyag eredetéről. http://www.vd.hu/hirektudomanytechnika/az-arany-szarmazasa-9471.html és http://www.origo.hu/tudomany/20150617-arany-csillagaszat-makronova-inaf.html forrás: mr1 hangtár (köszönettel), internet

Nézd meg kedvenc zenéidet vagy videóidat a music444 oldal segítségével! Az oldal 3 ismert oldalon keres videót így egy helyen szinte bármit megtalálhatsz.

Fentebb látható videó címe: Az arany keletkezéseA videókat szerverünk nem tárolja így a Az arany keletkezése videót sem tároljuk szerverünkön. A letöltés funkciót igénybe véve sem szerverünkrôl tölti le a videót vagy zenét, hanem a videokiszolgáló szerverére irányítjuk át.
van